Gdzie przechowywać pieczywo, czyli jakie są zalety chlebaka?
Idziesz do sklepu albo do piekarni, kupujesz aromatyczne bochenki, pyszne bułki i słodkie chałki. Zachodzisz do domu i… co z nimi robisz? Zostawiasz w foliowej torebce na blacie, wrzucasz do szuflady, a może chowasz do lodówki? Przechowywanie pieczywa ma duże znaczenie, więc rób to dobrze! Nie mamy wątpliwości, że zależy Ci na tym, by jak najdłużej zachowały one swoją świeżość.
Otóż pieczywo powinno być przechowywane w suchym i zaciemnionym miejscu, w którym panuje temperatura od 18 do 22 stopni Celsjusza. W lodówce może i nie jest narażony na pleśń, ale za to szybciej traci swą miękkość, puszystość i szybciej czerstwieje (wyjątkiem jest chleb tostowy).
Najlepiej pieczywo trzymać po prostu w przeznaczonym do tego chlebaku. Każdy rodzaj jest zaprojektowany w taki sposób, by zapewnić dobrą cyrkulację powietrza i ochronić przed wilgocią. Najdłużej smak i świeżość zachowuje pieczywo wyrobione z mąki żywnej na naturalnym zakwasie, natomiast najkrócej pieczywo z mąki pszennej i dodatkiem drożdży.
Chleby dobrze owinąć lnianą lub bawełnianą ściereczką aniżeli foliową torebką czy folią spożywczą albo aluminiową. Tu jednak mała uwaga: wbrew pozorom w papierowej torebce pieczywo szybciej staje się twarde i gumowe.
Nowoczesne i stylowe chlebaki – krótki przegląd
Skoro już ustaliliśmy, że pieczywo zachowuje świeżość w chlebakach, to teraz czas na przyjrzenie się rodzajom, na jakie możesz się zdecydować. Różnią się one nie tylko materiałem, z którego zostały wykonane, ale także kolorem, kształtem i wielkością. Oto nowoczesne chlebaki, które są nie, ale też estetyczne, stając się stylowym dodatkiem w kuchni:
- chlebaki drewniane i bambusowe – zapewniają świetne warunki dla chlebów, bułek i innych wypieków, zarówno jeśli chodzi o wilgotność, jak i temperaturę. Dzięki temu wszystko pozostaje długo świeże, nie wysycha ani nie pleśnieje. Takie chlebaki są na przykład mają na przykład elementy białe, czarne, miodowe, mahoniowe, orzechowe i w odcieniu naturalnego drewna;
- chlebaki metalowe – bardzo wytrzymałe na wszelkie uszkodzenia, zabrudzenia oraz wilgoć. Musisz jednak uważać, by nie stawiać ich blisko źródła ciepła, na przykład obok piekarnika, kuchenki lub obok okna, gdzie padałyby na niego promienie słoneczne. Wówczas szybko się nagrzewa, co nie służy pieczywu. Tutaj jest wiele wersji kolorystycznych – biała, czarna, srebrna, szampańska, złota, platynowa, fioletowa, czerwona, kremowa czy różowawa;
- chlebaki z deską – tutaj masz rozwiązanie dwa w jednym, czyli klasyczny chlebak połączony z deską w formie pokrywy. W ten sposób oszczędzasz miejsce, ale i ułatwiasz sobie krojenie pieczywa. Do wyboru masz między innymi biały, czarny i grafitowy chlebak z bambusową deską.
Podsumowując, chlebak naprawdę warto mieć w swojej kuchni. Bez względu na to, na jaki rodzaj się zdecydujesz, pamiętaj o tym, jak ważne jest jego regularne czyszczenie. Używaj w tym celu wilgotnej szmatki, a jeśli chcesz sięgnąć po detergenty, to tylko po te łagodne, dopuszczone do stosowania na powierzchniach mających kontakt z żywnością. Nie czekaj dłużej, tylko wybierz swój idealny chlebak!